V prípade, že nestihnete, alebo z nejakého iného dôvodu nemôžete podať daňové priznanie v riadnom termíne, je dôležité podať na daňovom úrade Oznámenie o predĺžení lehoty podania daňového priznania, o ktorom daňový úrad informuje Sociálnu poisťovňu.

Riziká spojené so Sociálnou poisťovňou

Ak ste tak neurobili, odporúčame vám písomne informovať Sociálnu poisťovňu o tom, že daňové priznanie ste nepodali v predpísanej lehote a ani ste na daňový úrad nezaslali Oznámenie o predĺžení lehoty podania daňového priznania, ale daňové priznanie podáte v najbližších dňoch. V opačnom prípade vás Sociálna poisťovňa automaticky odhlási a vy o tom ani nemusíte vedieť.

Sociálna poisťovňa nemá totiž zo zákona povinnosť informovať vás o tom. Na základe interného usmernenia vám však Sociálna poisťovňa v roku 2018 do 23. júla (resp. do 22. októbra pri predĺženej lehote na podanie daňového priznania) oznámi vznik a zánik povinného poistenia, vymeriavací základ, ako aj výšku poistného. V prípade, že by ste ako SZČO nedostali oznámenie zo Sociálnej poisťovne v uvedených mesiacoch, alebo ste mali akékoľvek pochybnosti týkajúce sa platenia poistného, odporúčame vám, aby ste sa obrátili na svoju pobočku Sociálnej poisťovne.

Okrem toho si môžete svoju situáciu prekonzultovať aj v Informačno-poradenskom centre Sociálnej poisťovne na telefónnych číslach 0906 171 989 a 02 3247 1989.

Čo pre vás znamená, že ste odhlásený z poistenia v Sociálnej poisťovni?

Za dané obdobie nemáte nárok na dávky:

  • z nemocenského poistenia - teda na nemocenské dávky (pri práceneschopnosti, tzv. PN), na ošetrovné člena rodiny (tzv. OČR) a na materské (počas materskej dovolenky);
  • z poistenia v nezamestnanosti - takže nemôžete poberať podporu v nezamestnanosti (počas obdobia, keď ste vedený v evidencii uchádzačov o zamestnanie).

Skutočnosť, že si nebudete platiť príspevky do dôchodkového poistenia, sa prejaví tak, že toto obdobie sa vám nezaráta do období započítavaných do nároku na dôchodok a tiež to ovplyvní výšku vášho dôchodku. Pod dôchodkom sa rozumie starobný dôchodok, predčasný starobný dôchodok, invalidný dôchodok, vdovský/vdovecký dôchodok a sirotský dôchodok.

Tip

V prípade, že daňové priznanie podáte dodatočne s oneskorením, Sociálna poisťovňa vás spätne zaradí do povinného poistenia a za dané obdobie spätne urobí predpis mesačných platieb poistného. Po uhradení poistného vám Sociálna poisťovňa predpíše úrok z omeškania platby dlžnej sumy vo výške 0,05 % za každý deň omeškania odo dňa splatnosti poistného po deň uhradenia.