Termín pre podanie nemeckého daňového priznania je daný. Za daňový rok 2022 je potrebné predložiť nemecké daňové priznanie do 02.10.2023. Ten, kto tak neurobí, preberá na seba všetky riziká, ktoré z toho vyplývajú.

Riziko pokuty – Zwangsgeld

Pokuta môže byť vyrubená na presadenie určitého správneho aktu. Pokutou môže byť vynútené podanie daňového priznania, poskytnutie objasnenia, predloženie dokladov a strpenie kontroly. Po uplynutí stanovenej lehoty musí byť pokuta vyrubená písomne. Bežná suma pokuty sa pohybuje medzi 100 a 500 eur, nesmie však prekročiť sumu 25 tisíc eur. Jej  výška je závislá od viacerých faktorov. Od finančnej situácie daňovníka, ale aj od toho, ako je daňovník s úradom kooperatívny a či už v minulosti podal priznanie oneskorene.

Riziko poplatku za oneskorené podanie priznania - Verspätungszuschlag

Aby daňový úrad „motivoval“ daňovníka k včasnému podaniu daňového priznania má k dispozícii ďalší nástroj, ktorým je pokuta za oneskorené podanie. Ten predstavuje sumu 25 eur za každý začatý mesiac oneskoreného podania a pripočíta sa k daňovému nedoplatku, alebo zníži daňový preplatok.

Riziko penále za neskorú úhradu dane – Säumnisszuschlag

Ak daňovník uhradí vyrubený nedoplatok na dani či preddavky na daň neskoro, môže od neho daňový úrad žiadať aj tzv. Säumniszuschlag vo výške 1% za každý začatý mesiac. Okrem toho sa môže nedoplatok navýšiť o úroky.

 Riziko nevýhodného odhadu - Schätzung

Ak daňovník ani po viacerých výzvach nepredloží svoje daňové priznanie, daňový úrad prikročí k tzv. odhadu zdaniteľného príjmu – Schätzung. Odhad je spravidla v neprospech daňovníka, aby ho donútil priznanie podať. Ani po odhade zo strany úradu, nezaniká povinnosť priznanie podávať. Do mesiaca od vystavenia rozhodnutia je potrebné podať odvolanie a predložiť priznanie, inak sa stane rozhodnutie úradu právoplatné.

Riziko nezískania rozhodnutia, tzv. Bescheidu

Len podaním nemeckého daňového priznania daňovník získa tzv. Bescheid. Bescheid je doklad o tom, že daňovník priznanie podal a splnil si tak daňovú povinnosť. Zároveň potvrdzuje výšku jeho zdaniteľného príjmu a to, či je daňovník v Nemecku rezident. Bescheid je povinnou prílohou k mnohým ďalším žiadostiam na rôznych úradoch. Napríklad k žiadosti o rodinné prídavky, či rodičovský príspevok, k žiadosti o úver od banky a podobne.

Nechajte si spracovať žiadosť o vrátenie daní zo zahraničia u odborníkov v TJ-Legal.

Podanie nemeckého daňového priznania k dani z príjmu je povinnosťou, ktorú nemôžeme podceňovať. Nevyplnenie a nepodanie priznania včas môže priniesť vážne následky a finančné riziká.

Veľmi dôležité Pokuty, príplatky za oneskorené podanie, penále za neskorú úhradu dane, nevýhodný odhad zo strany úradu a nezískanie dôležitého rozhodnutia - Bescheidu, sú len niektoré z dôsledkov, ktoré môžu postihnúť tých, ktorí zanedbajú túto povinnosť.

Ak si potrebujete s podaním priznania poradiť alebo potrebujete pomoc, neváhajte sa na nás obrátiť. Sme tu, aby sme vám pomohli a uľahčili vám cestu k plneniu vašich daňových povinností v Nemecku.

 

Zdroje:

Zdroj obrázka:

Pracovali ste v zahraničí? Overte si v online kalkulačke či máte nárok na vrátenie daní. Daňová kalkulačka