Rakúsko čelí žalobe EÚ

Krajina totiž výšku detských prídavkov od 1. januára 2019 prispôsobuje kúpnej sile krajiny pobytu detí. V dôsledku tejto indexácie poberajú napríklad slovenskí občania pracujúci v Rakúsku na svoje deti, ktoré žijú na Slovensku, nižšie prídavky v porovnaní s rodičmi, ktorých deti žijú v Rakúsku, ale vyššie, než rodičia detí žijúcich v Česku. 

Konkrétne platí, že na každé dieťa žijúce na Slovensku, na ktoré bol v septembri nárok na prídavky na deti z Rakúska, vyplatia 230,76 eur a na každé dieťa žijúce v Česku, na ktoré bol v septembri nárok, vyplatia 222,84 eur.

Na Súdny dvor EÚ sa so žiadosťou o stanovisko k otázke, či je indexácia prídavkov v súlade s európskou legislatívou, obrátil aj rakúsky Spolkový finančný súd. Dôvodom bol konkrétny prípad českej občianky dochádzajúcej denne za prácou z Česka do Rakúska, ktorá na príslušnom rakúskom daňovom úrade žiadala o doplatenie rakúskych prídavkov do neindexovanej výšky.

Týmto činom vyvrcholila iniciatíva viac než sto poberateľov znížených prídavkov z Českej a Slovenskej republiky – vrátane klientov TJ-Legal - ktorí na príslušných rakúskych daňových úradoch požiadali o vyplácanie prídavkov v neindexovanej výške a potom prešli celou procedúrou odvolaní a žalôb.

Čo bude ďalej?

Viacerí experti v Rakúsku a najmä vo východoeurópskych členských štátoch EÚ namietali už pri schválení príslušného rakúskeho zákona, že indexácia nie je v súlade s európskou legislatívou, pretože diskriminuje poberateľov prídavkov na základe štátnej príslušnosti a miesta pobytu detí.

Napriek tomu Rakúska republika zákon schválila a dodnes podľa neho určuje príslušnú sumu prídavkov. Vládni rakúski predstavitelia odôvodňovali prijatie kontroverzného zákona väčšou spravodlivosťou a úsporou 114 miliónov eur ročne. Lenže reálne v roku 2019 ušetrili len 62 miliónov eur a navyše sa budú musieť podrobiť procesu na európskom súde v Luxemburgu.

V tejto chvíli je teda potrebné počkať na verdikt Súdneho dvora EÚ, o ktorom čoraz viac expertov predpokladá, že odsúdi Rakúsko za porušenie európskych princípov, a prípadne podať žiadosť o doplatenie rozdielu medzi vyplatenými prídavkami v indexovanej výške a prídavkami v neindexovanej výške.

Ak máte akékoľvek otázky týkajúce sa detských prídavkov, prípadne máte záujem o vrátenie dane z Rakúska , neváhajte nás kontaktovať .