Začiatkom januára 2018 sa nová rakúska vláda uzniesla na indexovaní prídavkov na deti (Familienbeihilfe), ktoré žijú v iných krajinách EÚ. Konkrétne to znamená, že občania SR pracujúci v Rakúsku, ktorých deti žijú na Slovensku, dostanú nižšie prídavky na deti ako doposiaľ. Ich výška sa totiž bude prispôsobovať úrovni cien v krajine pobytu detí.

Zmena zákona musí prejsť ešte legislatívnym procesom. Predpokladá sa, že rakúsky parlament ju schváli do konca júna 2018, do platnosti by nový zákon mal vstúpiť 1. januára 2019.

Možná diskriminácia občanov EÚ

Viacerí odborníci a politici však zastávajú názor, že úprava tohto zákona nie je v súlade s platnou európskou legislatívou. Zástupcovia Európskej komisie sa vyjadrili, že zámer rakúskej vlády berú na vedomie a preveria príslušný zákon, či je konformný s európskym úniovým právom. Aj európski poslanci za Rumunsko, Maďarsko, Slovinsko, Poľsko a Česko, teda za krajiny, ktorých sa táto zmena najviac dotkne, už na Európsku komisiu smerovali interpeláciu, či v tomto prípade nejde o diskrimináciu občanov EÚ.