O povolenie naďalej zostať vo Veľkej Británii nazvané Settled Status, budú môcť Slováci, Česi ako aj ľudia z iných štátov EÚ požiadať hneď na druhý deň po Brexite, čiže od 30.03.2019 a budú mať na to niekoľko mesiacov.

Ako požiadať o EU Settlement Scheme

O Settled Status bude možné požiadať online prostredníctvom počítača, tabletu alebo mobilu. Vyplnenie online žiadosti je vhodné pre tých, ktorí majú National Insurance Number a pas alebo ID kartu (občiansky preukaz s biometrickými údajmi) niektorej z krajín EÚ. Tí, ktorým sa nepodarí o povolenie požiadať cez internet, budú môcť žiadosť spolu s originálmi dokladov zaslať poštou na Home Office.

Súčasťou žiadosti budú aj otázky týkajúce sa žiadateľa a jeho kriminálnej minulosti na britských ostrovoch. Práve spáchanie závažného trestného činu alebo viacerých trestných činov v Británii by malo byť jediným dôvodom, prečo by povolenie nemalo byť udelené. Inak by ho mal dostať každý žiadateľ, ktorý v Británii žije 5 rokov a uhradí poplatok 65 GBP (32,50 GBP za dieťa do 16 rokov). Bez poplatku to bude pre tých, ktorí majú v Británii vybavené povolenie na trvalý pobyt - Permanent Residence Permission (po 30.12.2020 už nebude platné).

Podmienky pre udelenie Settled Status

Podmienkou na udelenie Settled Status bude aspoň päťročný pobyt v Británii. Pri kratšom pobyte žiadateľ dostane Pre-Settled Status – dočasné povolenie na pobyt. Bude môcť v Británii naďalej ostať a po dosiahnutí päťročného pobytu požiadať o Settled Status bez poplatku.

Dôležité podmienky a lehota na vybavenie sú známe pre Brexit s dohodou a aj pre Brexit bez dohody (no-deal Brexit). Rozdiel je len v lehote na podanie žiadosti o Settled Status – v prípade Brexitu bez dohody je o 6 mesiacov kratšia.

EU Settlement Scheme - dôležité dátumy

29.03.2019 - Brexit - ukončenie členstva Veľkej Británie v EÚ; od nasledujúceho dňa 30.03.2019 už Británia nebude členom EÚ;

30.03.2019 – sprístupnenie systému na podanie žiadosti o povolenie zostať v Británii (požiadať bude možné až do 31.12.2020 v prípade Brexitu bez dohody a do 30.06.2021 v prípade Brexitu s dohodou);

31.12.2020 – do konca roka 2020 budú môcť občania EÚ v Británii žiť a pracovať bez obmedzení tak ako doteraz; na vstup do krajiny a na identifikáciu budú naďalej používať identifikačné karty (občianske preukazy) alebo pasy;

01.01.2021 – začne platiť nová imigračná politika.

O presných podmienkach získania povolenia na pobyt vo Veľkej Británii pre Slovákov a Čechov, o dokladoch, ktoré na vybavenie budete potrebovať, ako aj o tom, ako a kde je možné Settled Status vybaviť, vás budeme na našich stránkach TJ-Legal v blízkej budúcnosti informovať.

Tip

Ak vo Veľkej Británii plánujete ostať a nemáte National Insurance Number, odporúčame vám, aby ste si ho čo najskôr vybavili. Tu nájdete informácie, ako na to (odkaz na blog National Insurance Number – všetko čo potrebujete vedieť). Odporúčame tiež skontrolovať, kedy končí platnosť vášho pasu a občianskeho preukazu (ID karty), aby vás počas vybavovania neprekvapilo, že sú neplatné.