Vedeli ste, že po návrate zo zahraničia môžete žiadať o vrátenie daní až do 5 rokov spätne? Vrátenie daní

Aktualizované: 31.5.2022

Čo je to formulár U1?

Veľmi dôležité Formulár U1, tiež tlačivo U1 alebo dokument U1, (v minulosti formulár E301) je písomné potvrdenie doby, ktorú ste odpracovali v zahraničí. Vystavuje ho zahraničná inštitúcia, ktorá je obdobou slovenskej Sociálnej poisťovne. U1 formulár sa používa ako potvrdenie doby poistenia v nezamestnanosti v zahraničí, v prípade, že žiadate o dávku v nezamestnanosti na Slovensku.

Spôsoby ako získať dokument U1 zadarmo:

1. Pošlete žiadosť o vystavenie formulára U1 na príslušný zahraničný úrad

V tomto prípade môže byť prekážkou jazyková bariéra, pretože formuláre sú vystavené v cudzom jazyku. Môžu vám vzniknúť náklady na poštovné, príp. za telefonát do zahraničia. Pre čo najväčšie zjednodušenie sme sa rozhodli spísať jednoduchý návod, ktorý je zadarmo:

2. Požiadate Sociálnu poisťovňu o vystavenie formulára

Ak sa rozhodnete získať dokument U1 touto cestou, jeho prijatie môže trvať dlhšie a môžete sa stretnúť aj s neochotou zo strany Sociálnej poisťovne.

Pracovali ste v zahraničí ako zamestnanec hoci len niekoľko mesiacov? Požiadajte o vrátenie daní.

Náš tip

Spomínané tlačivo U1 je jednou zo základných vecí, bez ktorých sa nezaobídete, ak chcete poberať podporu v nezamestnanosti po príchode na Slovensko. Aby bol váš návrat zo zahraničia bezproblémový, prečítajte si článok o tom, čo si potrebuje našinec vybaviť pred návratom z práce zo zahraničia.